İfraz İşlemleri ayırma işlemi olarak da tanımlanabilir. Tapuda kayıtlı olarak bulunan taşınmazın kütüğün müstakil sayfasında iki veya daha fazla parçalara ayrılması işlemine ifraz yani ayrılma işlemi denilmektedir. İfraz işlemi sadece imar yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılmalıdır. Parselin bulunduğu konuma göre yapılan ifraz işleminin belediye veya il özel kurulu kararı ile imar yönetmeliğine uygunluğu tespit edilir. Ardından uygunluk kararı ile birlikte yeniden hazırlanan her bir bölüm için farklı parsel numarası ile ayrı ayrı kütük sayfasına kaydı gerçekleştirilmektedir. 

İfraz (Ayırma) Haritaları

İfraz (ayırma) haritaları İmar Kanunu’na göre iki farklı şekilde yapılabilir. 

İmar Uygulaması Niteliğinde Ayırma İşlemi

Bu işlem kapsamında yapılacak olan her türlü yol, yeşil alanlar, parklar veya meydanlar işleme dahil edilerek ayrılır.

İmar Uygulaması Niteliğinde Olmayan Ayırma İşlemi 

Sadece bir parselin birden çok parçaya ayrılması işlemi bu kapsamdadır. Yalın ayırma işlemi olarak da bilinen bu ayırma işlemi sonrasında oluşan yeni parseller ise imar parseli niteliği kazanamazlar. Sadece genel hizmet alanlarının dışında kalan alanlar için uygulama yapılır. 

İfraz yani ayırma haritası işlemlerini sadece uzman mühendisler hazırlamaktadır. Ardından hazırlanan bu haritalar kadastro müdürlükleri tarafından kontrol edilir. İmar mevzuatına uygunluğu kontrol edilerek gerekli incelemelerin yapılmasının ardından haritaya onay verilir. 

İfraz işlemleri ve harita çizimi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Serdaroğlu Mühendislik firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.