Kadastral Haritalar kadastro kayıtlarının en önemli parçasını oluşturmaktadır. Kadastro ise belirli bir bölgedeki özel arsaların kaydı olarak tanımlanabilmektedir. Bölgede yer alan tüm arsa ve binaların detaylı bir şekilde bulunduğu haritalar ise kadastro haritaları olarak bilinmektedir.
Tapu dairesine kayıtlı olan tüm mülklerin korunması için sınırlarının resmi bir kayıt ile belirlenmiş olması gerekmektedir. Bunun için kadastro haritalarında sınırlar, kayıt numaraları, belediye sınırları ve tüm arsa ve binaların kullanım amaçları yer alır.
Kadastral Ada
Ülkemizde özellikle kadastral haritalar hem parsel hem de ada gibi farklı parçalara bölünebilmektedir. Kadastro parselleri ise sınırları belirli olan mülkiyet arazisidir. Kadastral ada ise çevresinde doğal veya yapay sınırlar ile çevrili olan adalar için kullanılan bir tanımdır.
Kadastral haritaların çizilmesi ve üretilmesi için öncelikli olarak arazilerin ölçümleri yapılmaktadır. Ayrıca havadan fotoğraf alımı da kadastral harita için en önemli unsurlardan biridir. Alınan bu görseller ve yapılan tüm ölçümler dijital ortama aktarılarak programlar sayesinde kadastral haritalara dönüştürülmektedir.
Kadastral harita içerisinde doğal sınırlar de özel mülkler ile birlikte belirtilmektedir. Günümüzde modern kadastral haritaların hazırlık süresinde coğrafi bilgi sistemleri ve programları da kullanılmaktadır.
İmar planlarının yapı ve mülklerin belirli sınırlarının yasal çerçevede gösterilmesi için kadastral haritalar oldukça önemlidir.
Kadastral haritalar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve hizmetlerimizden yararlanmak için Serdaroğlu Mühendislik firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.